Според изследване, проведено в Института за здравни показатели и оценка (IHME) и

...
Според изследване, проведено в Института за здравни показатели и оценка (IHME) и
Коментари Харесай

Очаква се населението на Земята да намалее

Според проучване, извършено в Института за здравни индикатори и оценка (IHME) и оповестено в научното издание The Lancet, през идващите няколко десетилетия се чака популацията на Земята да намалее - за пръв път от епохи.

В момента то наброява към 7,8 милиарда души. Експертите считат, че ще доближи своя пик през 2064 година - 9.7 милиарда, след което до 2100 година ще спадне до 8,8 милиарда. 

" Последният път, когато популацията на света е намаляло, е в средата на XIV-ти век заради Черната чума ", разяснява водещият създател на проучването и професор по световно здраве Щайн Емил Волсет.

Той дава и обяснение на какво, съгласно него и колегите му, ще се дължи новото понижаване. За пръв път като основа причина се показва спадът на раждаемостта, а не апетит или пандемия.

Той пък се дължи на първо място на равенството сред половете, по-високата начетеност на дамите и по-лесния достъп до контрацептиви.  " Тези фактори определят коефициента на плодовитост - междинният брой деца, които една жена ражда през живота си, което е най-големият определящ фактор за популацията ", изяснява професорът.

Според прогнозите на учените, глобалният общ коефициент на раждаемост непрекъснато ще понижава - от 2,37 през 2017 година до 1,66 през 2100 година, което е доста под минималния %, считан за нужен за поддържане на броя на населението (2,1 живородени на жена).

Друг забавен факт от проучването е прогнозата, че населението на близо 23 страни може да се стопи с 50 или повече %. Сред тях са Италия, Португалия, Южна Корея, Испания, Тайланд и Япония и други, белязани от ниска раждаемост и застаряващо население. Дори Китай се чака да намалее от 1,4 милиарда души през 2017 година на 732 милиона през 2100 година, предава IFL Science.

И с цел да има баланс, в други елементи на света пък се предвижда доста увеличение на популацията. Сред тях са Северна Африка, Близкия изток и най-много Субсахарска Африка, която се чака да се утрои през века от 1,03 милиарда през 2017 година до 3,07 милиарда през 2100 година

Учените подчертават и върху това, че в идващите десетилетия неизбежно ще би трябвало да променим вижданията си за миграцията - от опасност тя ще се превърне в нужда, с цел да се подсигурява систематизиране на популацията в трудоспособна възраст и по-малка неравнопоставеност сред другите елементи на света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР